Grovbrød uten frø
Av: 
Forberedelse: 
Koke-/steketid: 
Total tid: 
Serveringer: 4 brød
 
Ingredienser
  • 700 gram sammalt hvetemel
  • 600 gram hvetemel
  • 300 gram sammalt rug
  • 100 gram siktet rug
  • 100 gram havregryn
  • 100 gram havrekli
  • 50 gram hvetekli
  • 25 gram sukker
  • 25 gram salt
  • 1 pakke tørrgjær
  • 4 egg
  • 1 ss maltekstrakt
  • 1,2 - 1,3 liter vann
Instruksjoner
  1. Bland sammen alt av mel og gryn og kjør det i ei eltemaskin til det blir blandet
  2. Ha i salt og sukker og kjør videre med maskina
  3. Ha i gjær og kjør fortsatt. La det blande seg godt før du går videre til neste trinn
  4. Pisk de to eggene lett, og ha dette opp i deiga mens du fortsatt kjører med maskina
  5. Ha maltekstrakt opp i og kjør videre. Dette er klissete greier, så jeg bruker ofte ei spiseskje til å ta opp ekstrakten, og ei til å skrape av den andre.
  6. Ha så først opp i 1,2 liter vann og la maskina jobbe i 2-3 minutt. Så sper du ut med den siste 0,1 literen ved behov. Noen ganger kan det hende du må over 1,3 liter vann også. Dette er bl.a. avhengig av hvor mye fuktighet som er i melet fra før
  7. La maskina nå stå og elte i minst 15 minutt på laveste trinn
  8. Pass på at deiga har det bra og at den blir eltet skikkelig. Den skal være bittelitt klissete, men ikke så klissete at den setter seg fast i eltekroken eller elterulla
  9. Når 15 minutt har gått, dekker du til bollen, og lar den stå på et lunt sted og hvile seg i 2-4 timer. 4 timer høres mye ut, og normalt er 2-3 timer nok.
  10. Gjør klar 4 1,5 liters former. Bruk helst bakepapir, med mindre du har glassformer. Hvis du ikke har bakepapir for hånden, så kan formene smøres
  11. Hvelv deiga ut på et lett melet bakebord, og del i 4 like store emner
  12. Elt en del for hånd i ca 1 minutt
  13. Kjevle den ut til et emne som er like bredt som brødforma, og så langt i lengderetning at tykkelsen er omtrent 0,5-1 cm.
  14. Rull deiga sammen og legg i brødforma.
  15. Gjenta prosessen med de 3 andre emnene.
  16. La de stå lunt og trekkfritt og hvile seg i 1-1,5 time. Du kan for eksempel sette de i en kald ovn.
  17. Varm opp ovnen til 210 grader og sett brødene inn.
  18. La de stå i ca 5 minutt før du skrur ned temperaturen til 190 grader. La de steke videre i 45-50 minutt. Dette vil nok variere litt fra ovn til ovn, så her må du bare prøve deg fram.
Næringsinnhold
Serveringsstørrelse: 4 brød på 800 g / 1,5 liters former Kalorier: 188 pr 100 g. Fett: 2,2 % Mettet fett: 0,5 % Karbohydrater: 34,0 % Sukker: 2,0 % Fiber: 5,9 % Protein: 7,3 %
Recipe by Matbok.no at http://www.matbok.no/grovbrod-uten-fro/