Surdeigsbrød
Av: 
Type oppskrift: Brød
Forberedelse: 
Koke-/steketid: 
Total tid: 
 
Surdeigsbrød krever litt planlegging. Når du har gjort det noen ganger, så går det som en lek. Holder til ett brød. Brødet tar fra 12-24 timer å lage. Men hvis du gjør det klart kvelden før du skal spise det, så slipper du å tenke så mye på det.
Ingredienser
  • 1-2 ss surdeig
  • ½ kg fin spelt (eller hvetemel. Grovere: halvparten sammalt rug)
  • ca 4 dl vann
  • 10-20 gram salt
  • (tilsett også frø og havregryn om du liker det)
Instruksjoner
  1. Bland sammen surdeig og litt vann i en plastbolle slik at det blir flytende.
  2. Bland inn mel, salt og resten av vannet. Bruk gjerne litt lunkent vann. Blandingen skal være litt våt. Ikke hard, ikke rennende. La stå tildekt med f.eks fuktig klede eller plast i romtemperatur til neste dag (ca fra 12 timer). Du vil se at deigen vil heve litt. Hevetiden avhenger av temperatur i rommet.
  3. Hell blandingen over i brødformer. Denne blandingen skal holde til ca 1 brød.
  4. La etterheve, gjerne i nye 12 timer (totalt 24 timer). Har du dårlig tid, så la den etterheve i et par timer.
  5. Skjær snitter i brødet, så unngår du at det sprekker.
  6. Stek på 250 grader i 2 minutter. Hiv først inn litt vann i bunnen av ovnen slik at dampen gjør skorpen god og fin. Senk så temperaturen til ca 170 grader etter 2 minutter. Stekes i totalt en time og 10 minutter (sånn ca).
Notat
Bakteriene i en surdeig liker ikke metall. Bruk helst glass, plast eller tre.
Teflon og aluminium er dumt å bruke. Bruk heller brødformer i glass, jern, porselen eller keramikk.
Smør formene med noe som tåler høy varme. Jeg bruker helst kokosolje. Du kan også bruke bakepapir.
Brødformene varierer, men denne oppskriften holder til ca 1 brød
Steketid varierer fra ovn til ovn. Prøv deg fram med 1 time først, så ser du om de er gjennomstekt.
Recipe by Matbok.no at https://www.matbok.no/surdeigsbrod/