Hjemmelaget yoghurt
Av: 
Type oppskrift: Meieri
Forberedelse: 
Koke-/steketid: 
Total tid: 
 
Klikk her for startkultur til yoghurt.
Ingredienser
  • 1 liter melk
  • 0,2 dl startkultur (dette kan være fra f.eks Tine naturell yoghurt, fra forrige yoghurt du lagde selv eller bakterier fra www.hjemmeriet.dk)
Instruksjoner
  1. Hell melken over i en kasserolle, og varm opp til ca 46 grader (bruk gjerne steketermometer)
  2. Hell en skvett (ca 3-5 dl) over i en bolle og vent til den kjøles ned til rundt 42 grader
  3. Visp inn startkulturen og hell denne tilbake i blandingen når den også er kommet ned til 42 grader. Visp godt i noen sekunder.
  4. Hell blandingen over på glass (f.eks norgesglass) og legg på lokket
  5. Sett glassene i ovnen på litt under 50 grader varmluft med en tresleiv i åpningen. Dette gjøres for at temperaturen holder seg på ca 40 grader.
  6. La stå i ca 8-12 timer. Sjekk at smaken er syrlig etter 8 timer. Er den syrlig nok, er den ferdig.
Notat
Forholdstallet mellom melk og startkultur er ca 50 ganger. Altså, 50 ganger mindre kultur enn melk. 10 dl melk / 50 = 0,2 dl kultur.

Hvis du ikke har steketermometer, så kan du putte fingeren i melka og kjenne etter når du ikke klarer å holde den der lenger. Da er det passe varmt.

Du kan også plassere glassene et annet varmt sted i huset, f.eks innpakket i en dyne. Prøv å legg de på en plass hvor temperaturen er mellom 35-50 grader. Over 50 grader = døde bakterier. Under 35 grader = går i dvale.
Næringsinnhold
Kalorier: 66 pr 100 g Fett: 4 % Karbohydrater: 4,6 % Protein: 3,2 %
Recipe by Matbok.no at https://www.matbok.no/hjemmelaget-yoghurt/