Hjemmelaget surkål (fermentert)
Av: 
Type oppskrift: Tilbehør
Forberedelse: 
Koke-/steketid: 
Total tid: 
 
Ingredienser
  • ½ hodekål (ca 1 kg)
  • 1 ss salt (1 ss salt pr kg grønnsak)
  • 1 ss karve (valgfritt)
Instruksjoner
  1. Grovrasp kålen, og legg det i en middels stor bolle (se video).
  2. Tilsett salt.
  3. Bruk 10 minutter på å "mose" kålen med knyttnevene dine (husk å ha rene hender). Du kan også bruke en potetstamper, men jeg foretrekker å bruke knyttnevene.
  4. Etter noen minutter, så ser du at vannet i kålen begynner å slippe taket. Etter ca 10 minutter, så er det like mye væske, som det er kål.
  5. Når du har knadd så mye, at du føler all væske er ute av kålen, så helles væsken og kålen over i en krukke eller glass (f.eks Norgesglass). Er det for lite væske, så kan du lage saltvann selv. Beregn ca 2 ts salt til ½ liter vann og hell over så mye vann du eventuelt trenger.
  6. Sørg for at det ikke ligger rester oppover i glasset. Kålen skal ligge under vannet, så bruk litt tid på å presse kålen nedover i glasset.
  7. Sett et lokk på, uten å stramme til, og sett glasset i et mørkt rom i 3-7 dager. Jeg setter mitt på soverommet. Du kan la glasset stå i flere dager (opptil 3 uker), men det kan bli litt for syrlig da.
  8. Når det har gått 3-7 dager, så skrur du lokket godt fast, og setter surkålen øverst i kjøleskapet (kan være litt for kaldt nederst).
  9. Surkålen kan oppbevares i kjøleskap i noen måneder. Dannes det mugg, så kaster du alt, og lager mer.
Recipe by Matbok.no at https://www.matbok.no/hjemmelaget-surkal-fermentert/