Kvass (basert på rødbeter)
 
På videoen bruker jeg kaffefilter på toppen. Det beste er å bruke et vanlig lokk som du skrur fast (da blir det mer kullsyre).
Ingredienser
  • 1 rødbet
  • ½ liter vann
  • 4 ss myse (legg yoghurt i et klede. Væsken som renner gjennom er myse).
  • 1 ts havsalt
  • (om du ikke har myse, så kan du bruke 2 ts salt i stedet for 1 ts)
Instruksjoner
  1. Rør ut saltet i vann og myse i et glass som rommer over ½ liter.
  2. Kutt opp rødbeter i passe store biter på ca 2-3 cm og legg disse i glasset.
  3. Skur på et lokk. Sørg for at rødbetene dekkes av væsken. Du kan stramme lokket helt igjen (blir mer kullsyre), eller du kan stramme det nesten helt igjen.
  4. La dette stå på kjøkkenbenken i ca 2 dager.
  5. Når den er ferdig, så kan den drikkes rett fra glasset mens rødbetene ligger i.
  6. Vil du lage en ny sats med kvass, så la det ligge igjen noen ss med kvass, og fyll opp med vann mens rødbetene ligger der. La stå i 2 nye dager.
  7. Når denne er drukket opp, så må du begynne helt på nytt igjen hvis du vil lage mer. Spis gjerne rødbetene eller kast de.
  8. Hvis du ikke har myse til neste gang du skal lage, så kan du bruke ferdig kvass i stedet for myse. Bruk samme mengde, altså 4 ss til ½ liter vann.
Recipe by Matbok.no at https://www.matbok.no/kvass-rodbeter/