Surdeig
Av: 
Type oppskrift: Bakervare
 
I denne blandingen kan du velge selv hvor grov surdeig du vil lage. Jeg pleier å veksle mellom spelt, rug og hvetemel. Det kommer an på hva jeg skal lage.
Ingredienser
  • Dag 1: 100 g sammalt grov / fin rug1 dl rosinvann
  • Dag 2: 100 g siktet fin spelt1 dl kaldt vann
  • Dag 3: 100 g siktet fin spelt1 dl kaldt vann (samme som dag 2)
  • Dag 4: 200 g siktet fin spelt1,2 dl kaldt vann
Instruksjoner
  1. Dag 1: Bland 100 g sammalt grov / fin rug med 1 dl rosinvann i et norgesglass(Rosinvann lages ved å putte en neve med rosiner i 1,5 dl vann)La stå i 24 timer på kjøkkenbenken. Ikke lukke glasset helt igjen. La blandingen få puste litt.
  2. Dag 2: Bland inn mel og vann og legg deigen over i en ren bolle (helst ikke stål).La stå i 24 timer tildekket.
  3. Dag 3: Bland inn mel og vann.
  4. Dag 4: Her vil blandingen sannsynligvis ha blitt en del større. Del blandingen i 2, og kast den ene delen. Tilsett så mel og vann. Når denne blandingen har blitt en del større og fått en del bobler, så er du klar til å bake brød eller andre bakervarer. Klikk på linken 'Bakervare' lenger opp for å finne oppskrifter. Brød finner du her
Notat
Rosinvann er lurt å bruke fordi det vil øke hastigheten på bakterieveksten. Du KAN bruke vanlig vann, men da bør den første blandingen stå i ca 2 døgn før du tilsetter mer mel og vann
Recipe by Matbok.no at https://www.matbok.no/surdeig/