Mating av surdeig
Av: 
Type oppskrift: Bakervare
 
Ingredienser
  • 3-4 ss surdeigsstarter
  • 1,5 dl sammalt fin/grov rug eller spelt
  • ca 1 dl vann
  • (best resultat hvis du bruker redskap i tre eller plast. Unngå stål)
Instruksjoner
  1. Ta et rent glass, og legg i surdeigsstarter. Kast resten om du ikke skal bruke det til brød.
  2. Bland inn melet og vannet
  3. La dette stå på benken med lokket løst satt på. Blandingen skal begynne å boble. Dette kan ta opptil 10 timer, avhengig av temperatur i rommet. Hvis det ikke kommer noen bobler og ingenting hever, så er nok starteren død. Da må du lage en ny. Klikk her.
  4. Hvis du vil ha den stående i romtemperatur, så må den mates minst annenhver dag. Er det varmt (vår/sommer), så er det greit å mate den hver dag.
Kjøleskap
  1. Velger du å ha den i kjøleskap, så holder det å mate den én gang per uke. Før du setter den i kjøleskap, så bør den stå ca 3 timer på kjøkkenbenken, før du setter den i kjøleskap.
  2. Når du tar den ut av kjøleskap for mating, så bør du vente en time før du mater den.
  3. P.S Hvis du skal bake med den etter du har tatt den ut fra kjøleskapet, så bør den mates tre ganger før baking, fordi bakteriene må komme seg ut av dvale. Hvis du tar den ut mandagskveld, så mater du den mandagskveld. La den stå på benken til tirsdagsmorgen og mat den på nytt. La den stå på benken til tirsdagskveld og mat den for 3.gang. På onsdagsmorgen er du klar til å lage bakst, f.eks et surdeigsbrød.
Recipe by Matbok.no at https://www.matbok.no/mating-av-surdeig/