Hjemmelaget leverpostei er mye sunnere og billigere enn den du kjøper. Ja takk, sier jeg!
Hjemmelaget leverpostei av lam er nydelig. Ikke bare er det nydelig, men det er også langt sunnere enn den «leverposteien» du kjøper i butikken. Hvis du ser på bildet til høyre, så ser du fort at det kun er ca 1/3 lever og resten er annet kjøtt av svin og diverse annet tull.
I hjemmelaget leverpostei så er det over 80% lever. Jeg har ikke regnet ut nøyaktig, men ut i fra et raskt estimat så er det en plass rundt der i den oppskriften jeg har under. Uansett, så har jeg bl.a droppet kjøtt av svin, melkepulver, dekstrose, vaniljesukker, askorbinsyre (syntetisk vitamin C = tull) og natriumnitritt.
I stedet, så har jeg skikkelig fersk lammelever (sunnere enn svinelever), løk, hvitløk, kraft, krydder og noe annet snadder. Med andre ord, en skikkelig lekkerbisken.
Hvem sa at det å spise sunt er dyrt? Denne leverposteien koster rundt 40 kr/kg. Den leverposteien du kjøper i butikken koster minst 100 kr/kg. Av og til opp mot 200 kr/kg.
Lever inneholder svært mye næring. Bl.a kan jeg nevne vitamin A, B6, B12, kobber, riboflavin, niacin, jern, fosfor, sink og folat.
Jeg kjøpte min lever fra et slakteri like utenfor Molde som heter Øre Vilt.
Det kan sies at lammelever er litt stram på smak. Hvis du vil ha mildere smak, så kan du prøve kyllinglever. Helst fra kylling som spiser skikkelig mat, og ikke soya m.m.
- 40 gram smør
- 1 ss hvetemel (eller potetmel)
- 2 dl melk
- 600 gram lammelever
- 1 løk
- 3 hvitløksfedd
- 1 brødskive
- 2 egg
- 2 ss kraft (eller ansjonslake)
- 2 ts salt (mineralsalt)
- 1 ts ingefær
- 1 ts pepper
- 0,5 ts nellik
- Smelt smøret, pisk inn melet, og spe ut med melk til en tykk saus. Sett til siden.
- Stekovnen settes på 170 grader.
- Sett inn en stor form med vann i nest nederste rille (dette er vannbadet).
- Smør en brødform med smør.
- Skjær opp lever i passe biter på rundt 3-4 cm.
- Skjær løk og hvitløk i mindre biter.
- Riv brødskivene i stykker.
- Kjør dette gjennom kjøttkverna på en kjøkkenmaskin eller gjennom kvivbladene på en hurtig kjøkkenmaskin om du ikke har kjøttkvern.
- Rør så inn eggene i farsen, et av gangen.
- Rør inn krydder og kraft og til slutt hvitsausen.
- Legg farsen over i brødformen (ha litt klarning på toppen slik at det ikke renner over når det hever).
- Sett i ovnen på 170 grader i ca 65-75 minutter.
- Etter steking, så avkjøles posteien, før den eventuelt legges i mindre beger. Dette kan fryses.