• Oppskrifter
  • Tips / info
    • Bake-/koke-/steketips
    • Kraft
  • Om
    • Om innholdet
    • Hvem er vi
  • Sosiale medier
    • Facebook
    • Twitter

Matbok.no

En hverdag med rene og sunne produkter

  • Middag
    • Fisk og sjømat
    • Kjøtt
    • Pizza
    • Supper
    • Tex-Mex
    • Vegetar
  • Småretter
    • Dessert og kaffemat
    • Frokost og lunsj
    • Matpakke og turmat
    • Pålegg
    • Salater
  • Bakervare
    • Boller
    • Brød og rundstykker
    • Kjeks og kaker
    • Diverse bakervare
  • Kjøledisken
  • Tilbehør
  • Tradisjonsmat

Om oss

vegardVegard

Bosted: Molde

Født: 1984

Utdanning: revisor og vernepleier

Jobb: Vernepleier i bolig

Hobby: fjellturer, trening, dans, fotografering, matlaging

Drøm: dyrke egne høns og egg i hagen

3 ting jeg helst putter i munnen: egg og upasteurisert kefir.

Fokusområder på matbok.no: mest mulig naturlig, tradisjonsmat, enkelt

Jeg skal ikke kalle meg noen ekspert på kjøkkenet, men jeg elsker å eksperimentere med nye matvarer og nye retter som jeg kommer over. Jeg er ikke kresen, og jeg føler jeg må smake på alt som jeg kommer over. Jeg liker godt mat man gjerne lagde før i tiden, som yoghurt, kefir, surkål, kraft osv. Slik «tradisjonskost» er mat med mye næring, noe som gjør godt for kropp og sjel.

For tiden jobber jeg som vernepleier, og det er et yrke som gir meg utrolig mye. Jeg liker å kunne se at de som mottar min hjelp får et bedre liv og et mer fullverdig liv.

OrjanØrjan Bell

Bosted: Ålesund

Født: 1980

Utdanning: Bachelor i ingeniørfag (IT), Master i IT, PPU

Jobb: Mattelærer på videregående

Hobby: Barn (mine egne), fjellturer (sommer/vinter), matlaging, hus og heim og alt det der

Drøm: Nytt kjøkken med to stekeovner og to oppvaskmaskiner. Tenk hvor praktisk det er. 🙂

3 ting jeg helst putter i munnen: vann, smoothie, pizza

Fokusområder på matbok.no: Hverdagsmat, reduksjon av sukker, turmat og mat for barn (i alle aldre)

Min lidenskap på kjøkkenet er å lage den maten som det går mye av, og som kan betegnes som typisk «hverdagsmat». Ikke nødvendigvis det mest spennende, men tenk hvor mye tilsetningsstoffer, sukker, salt og «øvrig søppel» vi sparer ved å lage hverdagsmaten framfor å kjøpe det i butikken. I tillegg er det mye morsommere, og en får automatisk et forhold til hva som faktisk er i de ulike produktene. Dette er også fint for å bevisstgjøre ungene på hva maten inneholder.

Men jeg ønsker ikke å være ekstrem på noen som helst måte. For meg handler dette om å ta små grep i hverdagen. Det å lage maten selv er jo mye morsommere enn å kjøpe alt ferdig. Ungene synes jo for eksempel det er superstas at vi lager vårt eget peanøttsmør fremfor å kjøpe det. På toppen av opplevelsen får vi et sunnere produkt som ungene spiser i (litt for) store mengder. Men det er i grunn helt greit.

Litt historie:

Mitt forhold til mat og kosthold vil jeg dele i tre deler:

Del 1 strekker seg fra barneskolen til og med siste året på videregående som 18-åring. I denne perioden spiste jeg ikke slik jeg burde, og fikk gradvis en kropp som så ut deretter. Langt i fra smellfeit, men litt dvask. Jeg var passe aktiv både på fjellet og ellers, men det jeg ikke visste da er jo at vektøkning/-reduksjon i all hovedsak skyldes kostholdet.

Del 2 begynner da jeg som 18-åring kom inn i militæret. Her ble det strammere rutiner rundt maten, og det resulterte i at en god del kilo forsvant det året. Da jeg var ferdig, fortsatte jeg å holde fokus på kosthold i forhold til vekt.

Del 3 begynner omtrentlig da jeg og kona fikk unger. Fra å ha fokus på kosthold i forhold til vekt, begynte jeg gradvis å tenke mer på hva som faktisk var i maten. Med andre ord ble fokuset flyttet bort fra næringsinnhold og over til innhold. Renere produkter. Mat laget fra grunnen. Ut med suppeposer og ferdigblandet tacokrydder. Inn med hjemmelaget brød, sauser fra grunnen, hjemmelagde fiskepinner og tacolefser stekt på takke. For å nevne noe. I tillegg har jeg gradvis redusert søtbehovet. Sukkerinnholdet er altså redusert, og det er ikke erstattet med andre søtningsmidler.

I tillegg drikker jeg verken brus, alkohol eller kaffi. Vann og Farris er favorittdrikkene. I tillegg til at det er godt, så er det jo selvfølgelig smart helsemessig.

Heldigvis er det et kontinuerlig og økende fokus på hva vi putter i oss av mat og drikke, og ikke bare at kostholdet skal regulere vekta. Kostholdet bidrar også i stor grad til den allmenne helsa vår og i forhold til hvordan vi presterer på ulike arenaer.

Målet med siden er først og fremst å ha en database med oppskrifter for vår egen del, og for de rundt oss som spør om hvordan vi lager de ulike rettene vi spiser. Vi håper selvfølgelig også at andre som finner siden, kan ha nytte av den i like stor grad som vi har.

Populære oppskrifter

  • dressing til salatDressing til salat
  • koke kålKoke kål
  • hvordan koke poteterHvordan koke poteter
  • Hjemmelaget tacokrydderHjemmelaget tacokrydder
  • Hjemmelaget jordbærsyltetøyHjemmelaget jordbærsyltetøy
  • Grovbrød uten frøGrovbrød uten frø
  • hel kylling i ovnSteke hel kylling i ovn
  • hjemmelagde karbonaderHjemmelagde karbonader
  • hjemmelagde kjøttkakerHjemmelaget kjøttkaker med egg
  • saus til biffSaus til biff
  • surkålHjemmelaget surkål (fermentert)
  • mating av surdeigMating av surdeig
  • biff stroganoffBiff stroganoff
  • myseMyse av kefir
  • pannekaker laget på surdeigPannekaker uten melk laget på surdeig
Matbok.no

Fokuset vårt er

  • lite raffinert sukker
  • mat fra grunnen
  • ren mat

Copyright © 2025 ·Lifestyle Pro Theme · Genesis Framework by StudioPress · WordPress · Log in