• Oppskrifter
  • Tips / info
    • Bake-/koke-/steketips
    • Kraft
  • Om
    • Om innholdet
    • Hvem er vi
  • Sosiale medier
    • Facebook
    • Twitter

Matbok.no

En hverdag med rene og sunne produkter

  • Middag
    • Fisk og sjømat
    • Kjøtt
    • Pizza
    • Supper
    • Tex-Mex
    • Vegetar
  • Småretter
    • Dessert og kaffemat
    • Frokost og lunsj
    • Matpakke og turmat
    • Pålegg
    • Salater
  • Bakervare
    • Boller
    • Brød og rundstykker
    • Kjeks og kaker
    • Diverse bakervare
  • Kjøledisken
  • Tilbehør
  • Tradisjonsmat

Mating av surdeig

6. september 2013

Metoder for mating av surdeig finner du her.

Når du har lagd ferdig en surdeigsstarter, så er det viktig at du holder den levende uke etter uke. En slik starter kan holdes i live i flere år, så lenge du gjør det riktig.

Når du skal utføre mating av surdeig, så er det primært to måter å gjøre det på. Den ene er på kjøkkenbenken, og den andre er i kjølskap. Mange hevder at deigen smaker bedre når den står på kjøkkenbenken. Personlig har jeg den på kjøkkenbenken, siden jeg kun lager 1-2 brød om gangen, og derfor bruker jeg den omtrent annenhver dag.

Se under for hvordan mating av surdeig gjøres.

Mating av surdeig
 
Print
Av: Vegard
Type oppskrift: Bakervare
Ingredienser
  • 3-4 ss surdeigsstarter
  • 1,5 dl sammalt fin/grov rug eller spelt
  • ca 1 dl vann
  • (best resultat hvis du bruker redskap i tre eller plast. Unngå stål)
Instruksjoner
  1. Ta et rent glass, og legg i surdeigsstarter. Kast resten om du ikke skal bruke det til brød.
  2. Bland inn melet og vannet
  3. La dette stå på benken med lokket løst satt på. Blandingen skal begynne å boble. Dette kan ta opptil 10 timer, avhengig av temperatur i rommet. Hvis det ikke kommer noen bobler og ingenting hever, så er nok starteren død. Da må du lage en ny. Klikk her.
  4. Hvis du vil ha den stående i romtemperatur, så må den mates minst annenhver dag. Er det varmt (vår/sommer), så er det greit å mate den hver dag.
Kjøleskap
  1. Velger du å ha den i kjøleskap, så holder det å mate den én gang per uke. Før du setter den i kjøleskap, så bør den stå ca 3 timer på kjøkkenbenken, før du setter den i kjøleskap.
  2. Når du tar den ut av kjøleskap for mating, så bør du vente en time før du mater den.
  3. P.S Hvis du skal bake med den etter du har tatt den ut fra kjøleskapet, så bør den mates tre ganger før baking, fordi bakteriene må komme seg ut av dvale. Hvis du tar den ut mandagskveld, så mater du den mandagskveld. La den stå på benken til tirsdagsmorgen og mat den på nytt. La den stå på benken til tirsdagskveld og mat den for 3.gang. På onsdagsmorgen er du klar til å lage bakst, f.eks et surdeigsbrød.
3.2.2807

Se også:

surdeigSurdeig (starter/kultur) rundstykker, surdeigRundstykker av surdeig pannekaker laget på surdeigPannekaker uten melk laget på surdeig

Filed Under: Bake-/koke-/steketips, Tips / info, Tradisjonsmat

Trackbacks

  1. Surdeig (starter/kultur) - Matbok.no sier:
    19. mars 2014, kl. 14:12

    […] starter med surdeig er å mate den jevnlig. Dette må til for at den skal kunne være levende. Les her hvordan det […]

Populære oppskrifter

  • Koke kålKoke kål
  • Hjemmelaget tacokrydderHjemmelaget tacokrydder
  • Hvordan koke poteterHvordan koke poteter
  • Dressing til salatDressing til salat
  • Hjemmelagde karbonaderHjemmelagde karbonader
  • Steke hel kylling i ovnSteke hel kylling i ovn
  • Hjemmelaget kjøttkaker med eggHjemmelaget kjøttkaker med egg
  • Hjemmelaget jordbærsyltetøyHjemmelaget jordbærsyltetøy
  • Saus til biffSaus til biff
  • Hjemmelaget surkål (fermentert)Hjemmelaget surkål (fermentert)
  • Grovbrød uten frøGrovbrød uten frø
  • Hjemmelaget guacamoleHjemmelaget guacamole
  • Mating av surdeigMating av surdeig
  • Sunne brownies på under 5 minutterSunne brownies på under 5 minutter
  • Hjemmelaget pizzasaus uten kokingHjemmelaget pizzasaus uten koking
Matbok.no

Fokuset vårt er

  • lite raffinert sukker
  • mat fra grunnen
  • ren mat

Copyright © 2022 ·Lifestyle Pro Theme · Genesis Framework by StudioPress · WordPress · Log in