Lag ditt eget peanøttsmør.
Hjemmelaget peanøttsmør er på mange måter et genialt produkt: det er lett å lage, holder seg lenge, er lett å smøre på og er rett og slett bra for kroppen. Det har, for eksempel, et høyere innhold av karbohydrater, fett, proteiner, vitamin B1, E-vitamin, niacin, folsyre, kalsium, magnesium og kalium enn både kjøtt og egg. I tillegg består hjemmelaget peanøttsmør av minst 97 % nøtter, i motsetning til den populære varianten fra Mills som har 74 %. En kan jo da lure på hva de resterende 26 % er. Så hjemmelaget peanøttsmør er sunne greier. Men nok om sunnheten i denne omgang. Er det ingen ulemper? Jo, selvfølgelig. I farten kommer jeg på to: 1. Det er veldig godt, og 2. det er veldig energirikt. Førstnevnte er jo ikke en ulempe, men det at noe er godt kan jo føre til at en spiser litt mer enn hva en burde gjøre. Noe som leder oss over på punkt 2. Som i og for seg heller ikke er noe stort problem så lenge en spiser det i moderate mengder og/eller er relativt aktiv ellers. Men det er jo greit å nevne det.
Men det store innholdet av energi gjør hjemmelaget peanøttsmør ypperlig som turmat. En grov blings med peanøttsmør i mellom gir energi selv til de slappeste kropper, og er selvfølgelig langt bedre enn sjokolade og nugatti.
Her i heimen går det mye peanøttsmør. Både til frokost, skolemat og kveldsmat. Ungene elsker både peanøttsmøret, og selve prosessen med å lage det. Målet er vel å få slikke ren miksebollen for peanøttsmør-rester etter at jeg har gjort mitt. Og det gjør de til gangs: Hver sin skje, hver sin munn. Hei, hvor det går. Opp og ned. Plutselig var bollen så ren at en vask i maskin nesten er overflødig*. Men bare nesten.
Jeg lager peanøttsmør på en relativt enkel måte og bruker de peanøttene jeg finner i vanlige butikker. Dvs. at jeg kjøper ferdigsaltede nøtter til en hyggelig pris i stedet for usaltede nøtter til en langt høyere pris. Men det er jo et åpenbart minus med ferdigsaltede peanøtter, og det er jo saltet. Så jeg tar omtrent 1/3 av nøttene over i et dørslag og skyller de under vann for å bli kvitt saltet fra den delen. Så blander jeg alle nøttene opp i en food-prosessor og kjører på. Deretter tar jeg i en blanding av kokosolje og en «vanlig matolje» (jeg bruker ofte Vita sin Optimal-olje) for å få det litt flytende, samt gi peanøttsmøret en ekstra god smak. Bruk gjerne andre oljer, men ikke bruk oljer med sterke smaker, eller oljer som er tilsatt smaker a la «basilikum-smak» eller lignende. Det kan bli litt kræsj.
Det er viktig med en god food-prosessor. Og med god mener jeg en som tåler litt motstand. Peanøtter er harde greier, og en svak motor kan gå varm. Det er ikke nødvendigvis gunstig, men her må du nesten bare passe på og kjenne på motoren. Du må uansett kjøre den i et par minutter før du oppnår ønsket konsistens. Dette regulerer du litt med hvor mye olje du tar opp i. Generelt kan jeg si at det er bedre om den er litt for flytende enn det motsatte. Blir den for hard, kan det være vanskelig å smøre utover skiva, spesielt etter at den har stått i kjøleskapet. Men dette er slikt du erfarer etter et par ganger. Det er selvfølgelig hyggelig å få det til perfekt første gangen, men litt prøv og feil må en godta.
En liten kommentar til nøttene jeg bruker. En nylig test av peanøtter sender Eldorado peanøtter helt til topps pga innhold og næringsinnhold. De inneholder bl.a. ikke palmeolje, men raps- og kokosolje. I tillegg har de den i alle Norgesgruppens butikker (de to nærmeste butikkene våre er Meny og Kiwi, begge en del av Norgesgruppens univers og da er det praktisk å kjøpe det de har). Derfor bruker jeg den. Men du kan fint bruke en annen tilsvarende variant. Men vær da obs på at i skrivende stund inneholder noen av de andre palmeolje.
*: Til de som har lyst til å smake på peanøttsmøret jeg har laget: alle hygiene-krav er ivaretatt, og bollen blir alltid vasket i maskin med en skylletemperatur på 70 grader. I tilfelle du lurte.
Oppskriften på hjemmelaget peanøttsmør finner du under.
- 1 pakke (350 g.) Eldorado peanøtter
- Ca 20 gram vanlig matolje (f.eks. Vita Optimal)
- Ca 15 gram kokosolje
- Ha omtrent 125 gram av peanøttene i et dørslag og skyll de under rennende vann
- Hiv de opp i en foodprosessor sammen med de nøttene du ikke skylte
- Ha først i 15 gram kokosolje + 15 gram vanlig matolje og kjør på i et par minutter
- Ha i nye 5 gram matolje hvis du trenger det, og kjør videre i minst et halvt minutt. Gjenta prosessen med å ha i mer olje og kjør videre hvis du trenger det.
- Hell peanøttsmøret over på et glass med lokk og sett det i kjøleskapet.