Gelé uten sukker er ikke vanlig å se. Det er likevel veldig lett å lage.
Sunn gelé hører med til unntakene når det kommer til hva folk serverer. Det vanligste er å kjøpe en pakke fra Freia eller lignende, og lage det på den måten. Jeg skjønner jo hvorfor folk gjør dette. Det er jo særdeles enkelt. Ulempen med dette er selvsagt at det blir langt mer usunt, enn om du lager en fra bunn.
Før du begynner, så bør du ha skikkelig gelatin i hus. Jeg anbefaler den du får kjøpt hos Tidsporten, da jeg har lang og god erfaring med denne.
Fremgansmåten er veldig enkel; du blander ut gelatin i varmt vann, tilsetter dette i resten av ingrediensene, og mikser godt i blender. La dette kjøle seg ned i kjøleskap, og du har en ferdig gelé. Da har du ingen unnskyldning for å ikke klare å lage hjemmelaget gelé.
Hvis du ønsker, så kan du selvsagt tilsett søtning av noe slag. Det kan være yaconsirup, uraffinert sukker, lønnesirup, honning m.m.
Under finner du oppskrift på hjemmelaget sunn gelé uten sukker.
- 1,3 liter vann
- 3 ss gelatin
- ½ pose frosne bær (ca 150 - 200 gram)
- 1-2 ss kokosolje, smeltet
- søtning hvis nødvendig, f.eks lønnesirup, yaconsirup eller uraffinert sukker
- Varm opp 3 dl med vann, og tilsett gelatin. Ikke kok.
- I en blender, legg i frosne bær, kokosolje, (søtning) og resten av vannet (1 liter)
- Når gelatinet er oppløst i 3 dl vann, hell dette over i blenderen.
- Miks godt sammen.
- Tøm raskt over på glass (sil gjennom en sil om du ikke ønsker frø o.l fra bærene) og sett i kjøleskap.
- Kan spises når det blir stivt, eller drikkes med en gang. Stivner stort sett i løpet av 1 time.