• Oppskrifter
  • Tips / info
    • Bake-/koke-/steketips
    • Kraft
  • Om
    • Om innholdet
    • Hvem er vi
  • Sosiale medier
    • Facebook
    • Google+
    • Twitter
  • Arkiv

Matbok.no

En hverdag med rene og sunne produkter

  • Middag
    • Fisk og sjømat
    • Kjøtt
    • Pizza
    • Supper
    • Tex-Mex
    • Vegetar
  • Småretter
    • Dessert og kaffemat
    • Frokost og lunsj
    • Matpakke og turmat
    • Pålegg
    • Salater
  • Bakervare
    • Boller
    • Brød og rundstykker
    • Kjeks og kaker
    • Diverse bakervare
  • Kjøledisken
  • Tilbehør
  • Tradisjonsmat

Hjemmelaget vaniljesaus

2. oktober 2013

Hjemmelaget vaniljesaus er superlett å lage og enda bedre å spise.

Vaniljekrem. Vaniljeis. Vaniljesaus. Jeg liker ordet vanilje. Det smaker ikke så verst heller. Og det er faktisk mulig å spise (eller drikke) vaniljesaus med god samvittighet. Hjemmelaget vaniljesaus, vel å merke. Men det kan bli for mye av det gode. Det er nemlig to ganger jeg husker som litt problematiske i forhold til vanilje:

  1. Hunderfossen familiepark, en gang på 90-tallet. Der hadde de – og kanskje de har det fremdeles – en “iskremfabrikk” hvor en kunne lukte på de ulike smakene. Jeg husker fortsatt at jeg gledet meg til å lukte på vanilje, men jeg husker enda bedre at jeg ble skuffet. Vet ikke hvorfor. Kanskje det ble for konsentrert? For mye?
  2. Bak på vaniljesukker-boksen til Freia står det en oppskrift på vaniljeboller. Jeg vet ikke, men tror den har stått der i flere år, så det er sikkert en populær oppskrift. Uansett, så prøvde jeg denne en gang, og var ekstra raus med vaniljesukkeret. “Vanilje er jo godt”, tenkte jeg sikkert, og jeg tipper at jeg både doblet og tre-doblet dosen. De bollene ble ikke så gode. Det ble nok for mye vaniljesmak.
Vaniljesaus

Ferdiglaget vaniljesaus med frukt.

Jeg har altså smertelig fått erfare at vaniljesmaken bør begrenses. Gi mannen gjerne en slump med penger, men hold igjen på vaniljesmaken. Mer er ikke nødvendigvis bra. Vaniljesmaken skal være der, men den skal være balansert, for å bruke et avansert ord som er like diffust som sikten på en tåkete kyst.

Så var det sausen da. Vaniljesaus er vel noe alle har et forhold til. Jeg har i hvert fall slurpet i meg mange liter vaniljesaus opp gjennom årene. Mesteparten har vært av den kjøpte varianten til Tine, mens litt har vært “hjemmelaget” basert på pulver. Og bare så det er sagt: vaniljesausen til Tine er knallgod, så jeg skjønner godt at folk liker den. Men i samme åndedrag kan det være greit å vite at den du nå leser på er bedre og mye sunnere. Førstenevnte er i aller høyeste grad subjektivt, mens sistnevnte er så objektivt som det er mulig å få det. “Men, vent litt nå… Sunn, sier du? Vaniljesaus kan da ikke være sunn!” Tja… Tine sin har 60 % mer karbohydrater, 90 % mer fett og ca 50 % flere kalorier enn den oppskriften du snart skal få slurpe i deg.

Vaniljesaus under oppvarming

Vaniljesaus under oppvarming.

Og så er det såre enkelt i tillegg. Jeg liker å gjøre ting enkelt, og denne oppskriften er intet unntak. Det vil si at jeg bruker vaniljesukker i stedet for vaniljestang, og at jeg hiver hele egget (minus skallet) ned i kasserollen – og ikke bare eggeplommen, som mange nok mener er det riktige.
Jeg blander altså h-melk, egg, maizena og sukker i en kasserolle og rører litt rundt med en visp. Så setter jeg plata på middels+ og rører kontinuerlig mens det nærmer seg kokepunktet. Med en gang du ser noen kokebobler i sausen, så tar du den av platen og setter den i et vannbad. La den stå slik til avkjøling, og bland inn vaniljesukkeret. Hvis den blir for tykk, så sper du bare ut med mer melk.

Oppskrift på hjemmelaget vaniljesaus finner du under.


4.7 from 3 reviews
Hjemmelaget vaniljesaus
 
Print
Forberedelse
5 Minutter
Koke-/steketid
10 Minutter
Total tid
15 Minutter
 
Av: Ørjan
Ingredienser
  • 5 dl h-melk
  • 2 egg
  • 15 g. maizena
  • 1 ss sukker
  • 1 ts vaniljesukker
Instruksjoner
  1. Bland melk, egg, maizena og sukker i en kasserolle
  2. Kok opp på middels+ varme under kontinuerlig omrøring. Bruk visp.
  3. Når du ser de første kokeboblene, så tar du kasserollen av platen og over i et vannbad.
  4. Når den er ferdig avkjølt, så blander du inn vaniljesukkeret.
  5. Oppbevares i kjøleskap.
Næringsinnhold
Serveringsstørrelse: 6 dl Kalorier: 95 kcal pr 100 g. Fett: 4,5 % Mettet fett: 2,3 % Karbohydrater: 9,1 % Sukker: 7,1 % Protein: 4,6 %
3.2.2124

Se også:

Hjemmelaget jordbærsyltetøyHjemmelaget jordbærsyltetøy

Filed Under: Dessert og kaffemat, Kjøledisken

Comments

  1. Tone Strand says

    2. oktober 2013 at 20:31

    Deilig:)))))

  2. Jan Tore says

    25. oktober 2013 at 21:39

    Den ble bittelitt for tykk etter min smak, men smaken var utrolig god. Så lite sukker, og likevel så godt. Savner ikke Tine sin i det hele tatt.

    • Vegard says

      25. oktober 2013 at 21:46

      Bra du likte den, Jan Tore 🙂

    • Ørjan says

      26. oktober 2013 at 07:07

      Mengden maizena bør være veldig nøyaktig for å få akkurat den tykkelsen en ønsker. Tidligere brukte jeg å lage med 10-12 g maizena. Selv om dette bare er 3-5 gram mindre enn de oppgitte 15 gram, så merker en forskjell. Fordelen med å lage den bittelitt for tykk, er at en da enkelt kan spe ut med melk på slutten hvis en ønsker den tynnere. For sausen tykner litt når den står til avkjøling.

  3. Sidlur says

    12. mars 2017 at 13:25

    Bra👍

Populære oppskrifter

  • Koke kålKoke kål
  • Hjemmelaget tacokrydderHjemmelaget tacokrydder
  • Hjemmelagde karbonaderHjemmelagde karbonader
  • Steke hel kylling i ovnSteke hel kylling i ovn
  • Hjemmelaget kjøttkaker med eggHjemmelaget kjøttkaker med egg
  • Saus til biffSaus til biff
  • Hjemmelaget jordbærsyltetøyHjemmelaget jordbærsyltetøy
  • Dressing til salatDressing til salat
  • Hjemmelaget surkål (fermentert)Hjemmelaget surkål (fermentert)
  • Hjemmelaget guacamoleHjemmelaget guacamole
  • Grovbrød uten frøGrovbrød uten frø
  • Sunne brownies på under 5 minutterSunne brownies på under 5 minutter
  • Hvordan koke poteterHvordan koke poteter
  • Koke høneKoke høne
  • Hjemmelaget pizzasaus uten kokingHjemmelaget pizzasaus uten koking
Matbok.no

Fokuset vårt er

  • lite raffinert sukker
  • mat fra grunnen
  • ren mat

Copyright © 2021 ·Lifestyle Pro Theme · Genesis Framework by StudioPress · WordPress · Log in