Kvass er en fermentert (gjæret) drikke med rødbeter. Veldig godt, og veldig sunt.
Kvass (basert på rødbeter)
På videoen bruker jeg kaffefilter på toppen. Det beste er å bruke et vanlig lokk som du skrur fast (da blir det mer kullsyre).
Ingredienser
- 1 rødbet
- ½ liter vann
- 4 ss myse (legg yoghurt i et klede. Væsken som renner gjennom er myse).
- 1 ts havsalt
- (om du ikke har myse, så kan du bruke 2 ts salt i stedet for 1 ts)
Instruksjoner
- Rør ut saltet i vann og myse i et glass som rommer over ½ liter.
- Kutt opp rødbeter i passe store biter på ca 2-3 cm og legg disse i glasset.
- Skur på et lokk. Sørg for at rødbetene dekkes av væsken. Du kan stramme lokket helt igjen (blir mer kullsyre), eller du kan stramme det nesten helt igjen.
- La dette stå på kjøkkenbenken i ca 2 dager.
- Når den er ferdig, så kan den drikkes rett fra glasset mens rødbetene ligger i.
- Vil du lage en ny sats med kvass, så la det ligge igjen noen ss med kvass, og fyll opp med vann mens rødbetene ligger der. La stå i 2 nye dager.
- Når denne er drukket opp, så må du begynne helt på nytt igjen hvis du vil lage mer. Spis gjerne rødbetene eller kast de.
- Hvis du ikke har myse til neste gang du skal lage, så kan du bruke ferdig kvass i stedet for myse. Bruk samme mengde, altså 4 ss til ½ liter vann.