• Oppskrifter
  • Tips / info
    • Bake-/koke-/steketips
    • Kraft
  • Om
    • Om innholdet
    • Hvem er vi
  • Sosiale medier
    • Facebook
    • Twitter

Matbok.no

En hverdag med rene og sunne produkter

  • Middag
    • Fisk og sjømat
    • Kjøtt
    • Pizza
    • Supper
    • Tex-Mex
    • Vegetar
  • Småretter
    • Dessert og kaffemat
    • Frokost og lunsj
    • Matpakke og turmat
    • Pålegg
    • Salater
  • Bakervare
    • Boller
    • Brød og rundstykker
    • Kjeks og kaker
    • Diverse bakervare
  • Kjøledisken
  • Tilbehør
  • Tradisjonsmat

Smoothie til frokost

17. august 2013

Oppskrift på en god, mettende og næringsrik smoothie til frokost.

Frokost smoothie

Smoothie til frokost glir lett ned.

Smoothie til frokost kan være så mangt. I all hovedsak handler det om å hive litt frukt, bær, yoghurt og kanskje litt juice eller melk opp i en blender og kjøre på. Hvis en har aversjon mot å putte blender-utstyret inn i oppvaskmaskina (noen har faktisk det), så gidder en kanskje ikke mer enn den ene gangen. Det blir litt grisete. Jeg har over hodet ikke aversjon mot det, så jeg lager min egenutviklede smoothie omtrent hver morgen.

En smoothie kan være både sunn og god, men dette er en smoothie som skiller seg fra tradisjonelle smoothies på ett viktig område – og det er derfor den er ypperlig som smoothie til frokost: Den metter veldig bra! Den metter ikke 5000, men med både gryn, nøtter og kli, så metter det i hvert fall 1. Og her er det flust med næringsstoffer: Vitamin A, B, C, E, kalsium, jern, masser av sunt fett, og rikelig med både protein og fiber. Denne lekkerbisken av en smoothie inneholder stort sett det du trenger til en frokost.

Smoothie til frokost

Nøtter og frø gjør susen

Som sagt så lager jeg smoothie til frokost nesten hver morgen, så det er blitt en rutine eller et rituale for meg som jeg bare må gjennom. Jeg er faktisk så barnslig at jeg gleder meg til dette morgenritualet. Vet ikke helt hvorfor, men det er vel bare en fin måte å våkne skikkelig på. I tillegg så smiler magen min hele veien til lunsj uten å bli sulten. Smoothie til frokost, og annen mat til lunsj. Det passer meg helt ypperlig.

I denne oppskriften bruker jeg blant annet hvetekli. Hvis dette er et ukjent produkt for deg, så vær klar over at det i butikken ofte går under navnet kruskakli. Ikke spør meg hvorfor.

Denne smoothien går på autopilot for meg, så når jeg nå skulle sette meg ned og skrive ned det jeg faktisk har opp i, så ble jeg overrasket over hvor mange forskjellige ingredienser det er. Så de første gangene du prøver denne, bør du holde tunga i den rette munnen og ikke miste motet halvveis. Men dette er jo ingen fasit. Lager du en smoothie til frokost, så bruk gjerne denne lista som inspirasjon for å utvikle din egen variant. Kom gjerne med kommentarer på hva du har opp i din smoothie.

Når det gjelder selve miksinga, så er det jo alltid slik at noen liker litt biter/tyggemotstand, mens andre vil ha den helt smooth. Her må du nesten bare prøve deg fram, men vær oppmerksom på at havregryn-innholdet gjør at denne vil bli litt tjukkere hvis den står på benken og hviler seg. Grynene suger til seg melk, og da tykner den. Du får eventuelt spe på med litt mer melk hvis den blir så tjukk at den ikke kommer ut av blenderen. Det har faktisk skjedd her i gården.

Oppskrifta på smoothie til frokost finner du under.


Smoothie til frokost
 
Print
Forberedelse
10 Minutter
Koke-/steketid
Total tid
10 Minutter
 
Av: Ørjan
Type oppskrift: Frokost / lunsj
Ingredienser
  • 20 gram havregryn
  • 15 gram havrekli
  • 10 gram hvetekli
  • 10 gram 4-korn
  • 15 gram mandler
  • 15 gram valnøtter
  • 10 gram gresskarkjerner
  • 10 gram solsikkekjerner
  • 5 gram linfrø
  • 4-5 blådruer
  • 20 gram jordbær
  • 10 gram blåbær/skogsbær
  • ⅓ banan
  • Ca 1,5 dl x-tra lettmelk
  • 1 ss cottage cheese
  • 1 ss naturell yoghurt
  • 10 gram kokosmasse (kan sløyfes)
Instruksjoner
  1. Ta ut de frosne bærene fra fryseren og ha de i en blender
  2. Skyll blådruene og hiv de opp i blenderen
  3. Mål opp resten og bland alt i en blender.
  4. Kjør på til du har fått ønsket konsistens
Notat
Som bærmix bruker jeg ⅔ jordbær og ⅓ skogsbær, men her er det selvfølgelig bare å trikse og mikse som du selv føler for.
Næringsinnhold
Serveringsstørrelse: 435 g. Kalorier: 756 kcal Fett: 9,7 % Mettet fett: 1,4 % Karbohydrater: 12,8 % Sukker: 5,7 % Fiber: 3,9 % Protein: 7,0 %
3.2.2124

Se også:

Hjemmelaget peanøttsmørHjemmelaget peanøttsmør Grove rundstykker med frøGrove rundstykker med frø

Filed Under: Frokost og lunsj, Kjøledisken, Småretter

Comments

  1. Norun says

    19. september 2013 at 13:28

    Hei, mattilsynet har oppdatert rådene, så det er kun jordbær kjøpt før en viss dato man må koke. http://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/smitte_fra_mat_og_drikke/virus_i_mat_og_drikke/endring_av_kokeraadet_for_importerte_fryste_jordbaer.10340

    • Ørjan says

      19. september 2013 at 13:39

      Se der ja. Da bør jeg oppdatere oppskriften også. Takk. 🙂

Trackbacks

  1. 7 tips for å holde deg frisk - Matbok.no sier:
    11. november 2013, kl. 15:51

    […] lager ofte smoothies med ulike typer bær, frukt og grønnsaker. Se her og her for […]

Populære oppskrifter

  • dressing til salatDressing til salat
  • koke kålKoke kål
  • hvordan koke poteterHvordan koke poteter
  • Hjemmelaget tacokrydderHjemmelaget tacokrydder
  • Hjemmelaget jordbærsyltetøyHjemmelaget jordbærsyltetøy
  • Grovbrød uten frøGrovbrød uten frø
  • hel kylling i ovnSteke hel kylling i ovn
  • hjemmelagde karbonaderHjemmelagde karbonader
  • hjemmelagde kjøttkakerHjemmelaget kjøttkaker med egg
  • saus til biffSaus til biff
  • surkålHjemmelaget surkål (fermentert)
  • mating av surdeigMating av surdeig
  • biff stroganoffBiff stroganoff
  • myseMyse av kefir
  • pannekaker laget på surdeigPannekaker uten melk laget på surdeig
Matbok.no

Fokuset vårt er

  • lite raffinert sukker
  • mat fra grunnen
  • ren mat

Copyright © 2025 ·Lifestyle Pro Theme · Genesis Framework by StudioPress · WordPress · Log in