• Oppskrifter
  • Tips / info
    • Bake-/koke-/steketips
    • Kraft
  • Om
    • Om innholdet
    • Hvem er vi
  • Sosiale medier
    • Facebook
    • Twitter

Matbok.no

En hverdag med rene og sunne produkter

  • Middag
    • Fisk og sjømat
    • Kjøtt
    • Pizza
    • Supper
    • Tex-Mex
    • Vegetar
  • Småretter
    • Dessert og kaffemat
    • Frokost og lunsj
    • Matpakke og turmat
    • Pålegg
    • Salater
  • Bakervare
    • Boller
    • Brød og rundstykker
    • Kjeks og kaker
    • Diverse bakervare
  • Kjøledisken
  • Tilbehør
  • Tradisjonsmat

Ghee (klarnet smør)

8. august 2014

Ghee, eller klarnet smør, er en smørkilde som passer godt for de med melkeintoleranse.

Ghee er vanlig smør, hvor melkefettet er separert fra proteinet. På den måten får man et smør som fint kan spises av de med melkeintoleranse (HVIS du ikke får med rester av melkefettet).

En annen grunn til å lage ghee, er at det tåler høyere temperaturer når du skal steke, og det dannes mindre os og noe mindre lukt.

Personlig lager jeg ikke dette så ofte, siden jeg ikke bruker så mye olje når jeg tilbereder mat. Men jeg bruker heller klarnet smør, enn vanlig smør.

Du kan fint oppbevare dette i romtemperatur. Da blir den mykest og lettest å arbeide med. Den holder seg i flere uker i 20-25 grader på kjøkkenbenken.

Det er viktig å bruke lav temperatur når du smelter smøret. Da vil melkefettet legge seg på bunnen. Bruker du for høy temperatur, så har melkefettet en tendens til å legge seg på toppen. Det vil da bli vanskeligere å skille det ut.

Jeg bruker stort sett vanlig meierismør. Du kan også bruke usaltet smør, for å få et litt sunnere klarnet smør.

Under finner du oppskrift på hvordan du lager klarnet smør / ghee.

Ghee (klarnet smør)
 
Print
Forberedelse
2 Minutter
Koke-/steketid
30 Minutter
Total tid
32 Minutter
 
Ingredienser kan kjøpes på altShop.
Av: Vegard
Type oppskrift: Smør
Ingredienser
  • 1 pakke smør (ikke margarin!!)
Instruksjoner
  1. Legg smøret i en kjele, og sett på laveste varme.
  2. Vent til smøret har smeltet, og alt det hvite grumset har lagt seg på bunnen.
  3. Hell den gjennomsiktige blandingen over på glass. Ikke få med "bunnslammet". Dette er melkefettet.
  4. Kan lagres i kjøleskap eller i romtemperatur.
  5. Bruk det på samme måte som vanlig smør.
Notat
Smøret blir hardt i kjøleskap, og mykt i romtemperatur.
3.4.3177

Se også:

Ingen relaterte oppskrifter finnes...

Filed Under: Kjøledisken, Pålegg, Småretter, Tilbehør, Tradisjonsmat

Trackbacks

  1. Kald kake med mokkamousse - SunnDessert.no sier:
    4. september 2014, kl. 12:41

    […] 50 g smeltet ghee (klarnet smør) […]

Populære oppskrifter

  • Koke kålKoke kål
  • Hjemmelaget tacokrydderHjemmelaget tacokrydder
  • Hvordan koke poteterHvordan koke poteter
  • Dressing til salatDressing til salat
  • Hjemmelagde karbonaderHjemmelagde karbonader
  • Steke hel kylling i ovnSteke hel kylling i ovn
  • Hjemmelaget kjøttkaker med eggHjemmelaget kjøttkaker med egg
  • Hjemmelaget jordbærsyltetøyHjemmelaget jordbærsyltetøy
  • Saus til biffSaus til biff
  • Hjemmelaget surkål (fermentert)Hjemmelaget surkål (fermentert)
  • Grovbrød uten frøGrovbrød uten frø
  • Hjemmelaget guacamoleHjemmelaget guacamole
  • Mating av surdeigMating av surdeig
  • Sunne brownies på under 5 minutterSunne brownies på under 5 minutter
  • Hjemmelaget pizzasaus uten kokingHjemmelaget pizzasaus uten koking
Matbok.no

Fokuset vårt er

  • lite raffinert sukker
  • mat fra grunnen
  • ren mat

Copyright © 2022 ·Lifestyle Pro Theme · Genesis Framework by StudioPress · WordPress · Log in