Ghee, eller klarnet smør, er en smørkilde som passer godt for de med melkeintoleranse.
Ghee er vanlig smør, hvor melkefettet er separert fra proteinet. På den måten får man et smør som fint kan spises av de med melkeintoleranse (HVIS du ikke får med rester av melkefettet).
En annen grunn til å lage ghee, er at det tåler høyere temperaturer når du skal steke, og det dannes mindre os og noe mindre lukt.
Personlig lager jeg ikke dette så ofte, siden jeg ikke bruker så mye olje når jeg tilbereder mat. Men jeg bruker heller klarnet smør, enn vanlig smør.
Du kan fint oppbevare dette i romtemperatur. Da blir den mykest og lettest å arbeide med. Den holder seg i flere uker i 20-25 grader på kjøkkenbenken.
Det er viktig å bruke lav temperatur når du smelter smøret. Da vil melkefettet legge seg på bunnen. Bruker du for høy temperatur, så har melkefettet en tendens til å legge seg på toppen. Det vil da bli vanskeligere å skille det ut.
Jeg bruker stort sett vanlig meierismør. Du kan også bruke usaltet smør, for å få et litt sunnere klarnet smør.
Under finner du oppskrift på hvordan du lager klarnet smør / ghee.
- 1 pakke smør (ikke margarin!!)
- Legg smøret i en kjele, og sett på laveste varme.
- Vent til smøret har smeltet, og alt det hvite grumset har lagt seg på bunnen.
- Hell den gjennomsiktige blandingen over på glass. Ikke få med "bunnslammet". Dette er melkefettet.
- Kan lagres i kjøleskap eller i romtemperatur.
- Bruk det på samme måte som vanlig smør.
[…] 50 g smeltet ghee (klarnet smør) […]