Grove pannekaker er gode og saftige
Hvis du spør et vilkårlig utvalg av unger hva de vil ha til middag, så tør jeg påstå at en stor andel av disse vil svare pannekaker. Og er ikke det i grunnen ganske forståelig? Lite tyggemotstand, ingen «skumle» ingredienser som biter og andre fæle ting som foreldre putter i maten kun for å plage ungene sine, og en kan velge tilbehøret selv: syltetøy i ulike varianter, bacon, sukker, brunost, cottage cheese, og sikkert mye mer. I følge Wikipedia nytes faktisk pannekaker «tradisjonelt» med bl.a. kanel. Dette var ikke jeg klar over, men det høres jo både godt og logisk ut.
Men pannekaker kan være så mangt. I ei tradisjonell pannekakerøre, som denne fra Tine.no, så er det ikke mye fantasi som skal til for å se at det i aller høyeste grad finnes forbedringspotensiale når det gjelder både innhold og næringsinnhold. Og jeg tenker litt sånn: tar det lenger tid å lage ei sunnere røre? Joda, litt lenger tid tar det jo, men vi snakker i verste fall om ekstra tid tilsvarende et helt minutt. Og det ekstra minuttet er sannsynligvis en god investering for å få pannekaker som er bedre for hele familien (og hele nabolaget om du vil), og som samtidig metter bedre.
Og det er litt med grove pannekaker som med grove vafler: ungene elsker de uansett om de er fine eller grove. Det er noe med at det er ferskt og varmt og lukta som sprer seg.
Men så kommer vi til det som er ankepunktet for mange: pannekaker er jo tidkrevende å lage. Kanskje ikke hvis du kun skal lage til deg selv, og du er småspist i tillegg. Men hvis du skal lage til en hel familie og hver unge har med seg halve klassen på besøk, ja da får du trøbbel. Da er det plutselig ikke så stas lenger. Men jeg har et lite tricks som i hvert fall hjelper deg litt på veien: to stekepanner. Å steke vafler med et enkelt vaffeljern er helt utenkelig, så hvorfor skal jeg lage pannekaker med kun ei steikepanne? Stekepanner i stereo er tingen for de som vil at ting skal gå ca dobbelt så raskt, og jeg er definitivt i den kategorien.
Som nevnt over, så kan en ha mye forskjellig som tilbehør. En av mine favoritter er naturell yoghurt + hjemmelaget jordbærsyltetøy + bananbiter. Ellers er jeg så barnslig at jeg også liker de veldig godt slik de er. Altså kliss nakne uten innhold utover det som er i selve pannekakene. For 11 år siden var jeg i Japan og smakte noe som minte meg om ei stor pannekake med typisk dessert-innhold: is, bær og muligens krem? Husker ikke helt, men den var diger, ble brettet til et slags kremmerhus og smakte helt nydelig. Så nydelig at det ble en liten klassiker for oss som var der da. Og jeg er fortsatt svak for ei nystekt pannekake med is og jordbær. Hvis du ikke har prøvd det, så har du noe å glede deg til. Men det får bli til dessert. Og når vi er inne på alternativer til middagspannekaker. Hvorfor ikke ta med grove pannekaker neste gang du skal på tur? Kalde pannekaker (med eller uten tilbehør) er helt suverene på tur.
- 4 egg
- 5 dl sammalt hvete, finmalt
- 1 dl havregryn
- 1 dl sammalt rug
- 1 liter melk
- ½ ts salt
- 60 gram (ca 3 ss) smeltet smør
- Sett smøret til smelting
- Ha resten av ingrediensene i en bolle og miks godt med en håndmikser (eller tilsvarende)
- Ha i smøret når det er ferdigsmeltet, og miks til du får en fin og glatt røre
- La røren stå i kjøleskap i minst 15 min før du skal steke. Den kan med fordel stå lenger, og gjerne i flere timer (hvis du ønsker å lage røra i god tid før du skal steke)
- Når du er klar til å steke, varmer du en stekepanne på middels+ varme, og smelt litt smør i panna
- Hell røre i slik at det så vidt dekker bunnen. Pass på at røra fordeler seg jevnt utover
- Snu pannekaken når den har stivnet på den ene siden.
- Når pannekaka har fått en fin og gylden farge, er den ferdig.
- Tilpass varmen etter hvert.
pannekake oppskrift says
Beautiful and wonderful recipe