Hjemmelaget kefir er kanskje noe av det sunneste du kan drikke.
Kefir er utrolig næringsrikt og helsebringende. Her i hus så går det unna godt over 1 liter hver dag. Hvorfor? Jo, fordi det er godt, det er sunt og det er godt for tarmfloraen.
Fordelen med å styrke tarmfloraen er at store deler av kroppen styres av tarmfloraen. Har du en frisk tarmflora, så holder du deg som regel frisk. Har du en svekket tarmflora, så blir du raskere syk. Enkelt og greit.
For å lage hjemmelaget kefir, så må du ha melk (helst upasteurisert melk, men h-melk kan brukes), og kefirbakterier (kefirsvamp). Kefirbakterier kan du få kjøpt her. Kefirsvamp trenger du bare å kjøpe én gang. De kan brukes i all evighet.
Personlig så bruker jeg kun upasteurisert melk fra bonden. Dette er melk som ikke er varmebehandlet eller homogensiert. Med andre ord så får du et mye sunnere produkt som gjør godt for kropp og sjel. Har du ikke tilgang på upasteurisert melk, så kan du bruke vanlig butikkmelk. Jeg anbefaler da h-melk. Husk at kefiren ikke blir like sunn hvis du bruker vanlig butikkmelk som er pasteurisert.
Det sies også at melkesyre og smørsyre som finnes i kefir, kan motvirke kreft. Bakterier og gjærsopper som finnes i kefir avgifter også en god del substanser i kroppen, slik at de ikke lenger er farlige. Kefir avgifter også tungmetaller og en del radioaktive substanser, resirkulerer kolesterol, galle, hormoner, næringsstoffer, neurotransmittere og mye mer. Med andre ord; kefir er bra for deg!
Jeg sier det igjen; en del av fordelene med hjemmelaget kefir, får du kun når du bruker upasteurisert melk.
Under finner du oppskrift på hjemmelaget kefir.
- 1 liter melk (helst upasteurisert, kjøpes fra en lokal bonde)
- 2 ss kefirkorn
- 1 literglass med lokk
- Legg kefirkorn i et glass.
- Tilsett melk.
- Legg på lokk og la stå i 1-2 døgn i et mørkt skap på kjøkkenet (romtemperatur).
- Etter 1-2 døgn, så blir kefirkornene liggende på toppen av glasset. Fisk de ut med rene hender, skru på lokket og sett ferdig kefir i kjøleskap, klar til å drikkes.
- Kefirkornene du nettopp har fisket ut, kan du på nytt legge i et annet glass, og tilsette melk. Start forfra med prosessen.
Kefirkorn trenger melk for å overleve. Vil du ha en pause fra å lage kefir, så kan du legge kefirkornene i litt melk, og sette glasset i kjøleskapet. Der kan de mates med ny melk hver uke, helt til du er klar til å lage mer kefir. Da tar du den ut, fisker opp kornene og starter prosessen fra punkt 1.
Petr Hajek says
Hvor kan jeg kjøpe kefirkorn-melk ?
Vegard says
Tenker du på upasteurisert melk? Den må du kjøpe rett fra en bonde. Hør med bønder i området der du bor, og sjekk om noen vil gi bort/selge billig til deg. Hvis ikke så kan du bruke vanlig h-melk fra butikken.