Gratinert form med bønner og kikerter kan fint erstatte kjøtt til tacoen.
Er du en av de som bare MÅ ha kjøtt til tacoen? Da er du ikke alene. For enkelte så er kjøttet selv definisjonen på et tacomåltid. Hvis du tilfeldigvis har ledig tid en fredag, så oppsøk ei kantine på en middels til stor arbeidsplass hvor det blir servert taco-buffet, og observer hva folk tar ned på tacolefsa eller i tacoskjellet sitt. Jeg tror kanskje du vil bli overrasket over at for mange, så handler taco om tre ting: rikelig med kjøtt, masse ost og rømme. Punktum. Taco, som kan være supersunt (i hvert fall sunt), blir altså redusert til noe som en gjennomsnittlig nordmann over hodet ikke burde stappe i seg store mengder av. Er jeg en festbrems? Skal ikke taco liksom være et festmåltid på en fredag? Feire at arbeidsuka snart er over, og at en kan slå ut armene og stappe i seg det en vil? Jo, kanskje. Så jeg skal la den ballen sprette ferdig.
Så vil jeg heller snakke om noe som fint kan erstatte kjøttet i tacoen, eller sågar spises som et helt eget måltid. Sommeren 2012 var vi på besøk hos tante og onkel i Oslo. Det er en ting jeg alltid ser fram til med disse besøkene: jeg får servert god vegetarmat. Tante og onkel er nemlig vegetarianere, og har vært det så lenge jeg kan huske. Gjennom Acem-meditasjon, som har vært en viktig del av livene deres i over 30 år, så har de erfart at et vegetarisk kosthold er det beste.
Nei, jeg er ikke vegetarianer selv, men er veldig glad i vegetarmat, og kunne nok – under gitte omstendigheter – godt å ha tatt steget fullt ut og blitt en fullblods vegetarianer. Den helsemessige gevinsten ved å være vegetarianer er udiskutabel, så det er jo i grunn ulogisk at ikke alle er det. Men for min del er det vel en kombinasjon av vaner/oppvekst, familie, sosiale behov og forventninger (og sikkert andre grunner) som gjør at jeg spiser både kjøtt og fisk. I stedet prøver jeg/vi i størst mulig grad å redusere kjøtt, og øke andelen av det som er bra for oss. I hovedsak gjelder det grønnsaker.
Uansett, denne sommeren fikk vi servert taco på en helt vanlig lørdagskveld. Og det var ikke noe jåleri. Ikke noe tilpasning til en kjøttspisers behov for kjøtt i tacoen. Her var det 100 % vegetarisk taco. Akkurat slik det skal være i et vegetarisk hjem. Det jeg husket best fra det måltidet i etterkant, var det som tante kalte for «kjøtterstatning». Det var ikke noe veldig kompliserte greier, men smakte bare så utrolig godt. Og innholdet? Ei gratinert form med tomatbønner og kikerter, blandet med krydder. Enkelt. Rent. Godt.
Det har nå gått snart to år siden jeg fikk servert denne, og siden da har jeg prøvd meg fram med ulike varianter. Nå har jeg endelig kommet fram til ei oppskrift jeg er fornøyd med. Jeg vet ikke hvordan denne matcher «originalen», men jeg synes i hvert fall at dette er veldig godt, og faktisk bedre enn ei tradisjonell taco-kjøtt-blanding. Innholdet er ikke noe mystisk i min variant heller. Jeg bruker tomater (i all hovedsak norske tomater), hvite bønner og kikerter. Kikerter er nok ukjent for mange. Det vil si: De fleste har nok hørt om det, men jeg vil tippe at langt færre har brukt det. Kikerter er en såpass sunn sak at vi burde spise mye mer av det. Men det får være dagens snikreklame.
Så det er altså tomater, hvite bønner og kikerter som utgjør stammen i denne retten. Disse blander jeg sammen med en stavmikser til jeg oppnår ønsket konsistens. Dette er et vagt begrep, og sikkert litt håpløst for enkelte. Hva betyr «ønsket konsistens»? Jeg kan si det sånn at det du blander sammen bør bli rimelig glatt og tilnærmet klumpfritt, men personlig foretrekker jeg at det er litt tyggemotstand. Det vil si litt biter. Men her må en neste kjenne sitt publikum, samt prøve seg litt fram. Hvis det skal serveres til unger som er allergiske mot biter i maten, så gir det seg selv hva du skal gjøre. Så blander jeg inn krydderet. Spisskummen gjør at vi får den typiske «taco-smaken», som også inngår i tacokrydder. Smak det gjerne til med salt og pepper etter behov. Så fordeler jeg røra jevnt utover i ei ildfast form, og river litt ost over. Til slutt tar jeg ca ei spiseskje med matolje over, og topper det med noen cherrytomater. Sistnevnte er i hovedsak for pynten sin del, men en skal ikke kimse av en lekker innpakning. Vi spiser med øynene også (ikke bokstavelig, naturlig nok). Og etter ca 20 minutter har vi ei herlig gratinert form med bønner og kikerter. Spis den alene eller som en del av et tacomåltid. Begge deler fungerer utmerket.
- 1 pakke hvite bønner
- 1 pakke kikerter
- 2 tomater
- 1 ss tomatpure
- 1 ts spisskummen
- ½ ts salt
- ¼ ts pepper
- 60 g revet hvitost
- 1 ss matolje på toppen (kan sløyfes)
- 4-5 cherrytomater til pynt (kan sløyfes)
- Sil av laken fra bønnene og kikertene
- Del opp tomatene i mindre biter
- Bland bønner, kikerter, tomater, tomatpure og krydder med en stavmikser til ønsket konsistens. Det kan godt være litt småbiter, men ikke for mye
- Legg blandingen i ei ildfast form, og legg revet hvitost på toppen
- Fordel ei spiseskje med matolje på toppen og pynt gjerne med noen cherrytomater
- Stekes ved 200 grader i 18-20 min