• Oppskrifter
  • Tips / info
    • Bake-/koke-/steketips
    • Kraft
  • Om
    • Om innholdet
    • Hvem er vi
  • Sosiale medier
    • Facebook
    • Twitter

Matbok.no

En hverdag med rene og sunne produkter

  • Middag
    • Fisk og sjømat
    • Kjøtt
    • Pizza
    • Supper
    • Tex-Mex
    • Vegetar
  • Småretter
    • Dessert og kaffemat
    • Frokost og lunsj
    • Matpakke og turmat
    • Pålegg
    • Salater
  • Bakervare
    • Boller
    • Brød og rundstykker
    • Kjeks og kaker
    • Diverse bakervare
  • Kjøledisken
  • Tilbehør
  • Tradisjonsmat

Rundstykker av surdeig

21. desember 2013

Rundstykker av surdeig er forbausende enkelt å lage.

Før du lager rundstykker av surdeig, så må du ha klart en surdeigsstarter. Når du har den foran deg, så er det bare å hive seg rundt.

rundstykker med egg
Rundstykker med egg

Jeg liker surdeig, nettopp fordi det er langt sunnere enn «vanlig» deig som ikke har bakteriekulturen. I tillegg synes jeg den syrlige smaken er utrolig god. Det er det samme med yoghurt. Det er jo bare melk med bakterier, men det er likevel en del sunnere og bedre for helsa. Fordelen med surdeig, er at bakteriene bryter ned glutenet og uskadeliggjør mange av de uheldige antinæringsstoffene som finnes i kornet.

Jeg er ikke vant til å få hverken rundstykker eller brød lagd på surdeig fra hjemmet. Dette er noe jeg har lært meg selv i senere tid etter jeg begynte å lese om fordelene med å bake på denne måten. Greit nok, det tar litt lenger tid enn hurtighevende gjærbakst, men til gjengjeld står du igjen med et brød som er bedre for helsa, og som i tillegg smaker mye bedre.

Rundstykker av surdeig passer utmerket til det meste. Jeg spiser de ofte til frokost eller kveldsmat, men du kan like godt spise de på tur, til middag, til lunsj…ja, egentlig når som helst. Favoritten min er med smør og hardkokt egg, og hjemmelaget jordbærsyltetøy.

Men, nok om det. Les under for oppskrift på rundstykker av surdeig.

Rundstykker av surdeig
 
Print
Forberedelse
10 Timer
Koke-/steketid
25 Minutter
Total tid
10 Timer 25 Minutter
 
Oppskriften lager ca 10 rundstykker
Av: Vegard
Type oppskrift: Rundstykker
Ingredienser
  • 1 ss surdeigsstarter
  • 5 dl vann
  • 350 gram mel (f.eks sammalt fin hvete)
  • 100 gram havregryn
  • 1-2 ss havsalt
Instruksjoner
  1. Bland alt sammen med en tresleiv (unngå metall)
  2. La dette stå tildekt på benken med et klede/plastfolie i ca 10-12 timer (gjerne over natten)
  3. Lag så rundstykker med en skje som du "scooper" ut av deigen. Du skal ikke kna og forme de. Litt samme som når du lager scones.
  4. Etterheves 1-2 timer
  5. Stekes på 160 grader i ca 25 minutter. Prøv først med 20, og se om de er ferdig.
Notat
Unngå metall i størst mulig grad. Bakteriene trives ikke rundt metall. Bruk f.eks plast, tre eller glass.
3.2.2124

Se også:

grov pizzabunnGrov pizzabunn av surdeig (uten gjær) Grove rundstykker med frøGrove rundstykker med frø surdeigSurdeig (starter/kultur)

Filed Under: Bakervare, Brød og rundstykker, Tradisjonsmat

Populære oppskrifter

  • koke kålKoke kål
  • dressing til salatDressing til salat
  • Hjemmelaget tacokrydderHjemmelaget tacokrydder
  • hvordan koke poteterHvordan koke poteter
  • Hjemmelaget jordbærsyltetøyHjemmelaget jordbærsyltetøy
  • hjemmelagde karbonaderHjemmelagde karbonader
  • hel kylling i ovnSteke hel kylling i ovn
  • hjemmelagde kjøttkakerHjemmelaget kjøttkaker med egg
  • Grovbrød uten frøGrovbrød uten frø
  • saus til biffSaus til biff
  • surkålHjemmelaget surkål (fermentert)
  • mating av surdeigMating av surdeig
  • Hjemmelaget guacamoleHjemmelaget guacamole
  • Hjemmelaget peanøttsmørHjemmelaget peanøttsmør
  • myseMyse av kefir
Matbok.no

Fokuset vårt er

  • lite raffinert sukker
  • mat fra grunnen
  • ren mat

Copyright © 2023 ·Lifestyle Pro Theme · Genesis Framework by StudioPress · WordPress · Log in