Surdeigsbrød på 1-2-3….4.
Før du setter i gang for å bake et slikt surdeigsbrød, så må du ha tilgang på en surdeigsstarter.
Når du har den tilgjengelig, så er du klar til å lage dette herlige brødet. Første gang du lager et slikt brød, så kan det virke som det er mye slit. Men faktum er at hvis du planlegger brødbakingen, så er det overhodet ikke noe slit i det hele tatt. Du trenger ikke en gang å elte deigen. Det er bare å putte deigen rett i en form etter den har stått å syrnet litt. Etter stekingen så har du mat som både er godt og sunt for kropp og sjel.
Jeg begynner alltid prosessen på kvelden. La oss si jeg starter kl 21. Så skal blandingen stå først i ca 1 time. Deretter tilsetter jeg resten ca kl 22, og lar dette stå over natten. Neste morgen kl 8, har den stått i 10 timer. Da er det bare å etterheve litt, og steke på 1 time. Brødene er ferdige senest kl 15.
Fordelen med surdeigsbrød er bl.a at glutenet blir brutt ned. Jeg vet om flere som er glutenintolerant, men som likevel tåler dette brødet. Antinæringsstoffene blir også nøytralisert, slik at kornet ikke inneholder like mange skadelige substanser. Den glykemiske indeksen forbedres også.
Brødet smaker også utrolig godt, og selv om smaken første gang kan være litt uvant, så kan jeg nesten garantere deg at du vil like det.
Husk å mate surdeigen jevnlig. Sjekk mating av surdeig. Husk også at du må bruke redskaper som er ren og pen. Bakteriene som dannes trives best i rene omgivelser.
Under vil du se detaljert oppskrift på surdeigsbrød.
- 1-2 ss surdeig
- ½ kg fin spelt (eller hvetemel. Grovere: halvparten sammalt rug)
- ca 4 dl vann
- 10-20 gram salt
- (tilsett også frø og havregryn om du liker det)
- Bland sammen surdeig og litt vann i en plastbolle slik at det blir flytende.
- Bland inn mel, salt og resten av vannet. Bruk gjerne litt lunkent vann. Blandingen skal være litt våt. Ikke hard, ikke rennende. La stå tildekt med f.eks fuktig klede eller plast i romtemperatur til neste dag (ca fra 12 timer). Du vil se at deigen vil heve litt. Hevetiden avhenger av temperatur i rommet.
- Hell blandingen over i brødformer. Denne blandingen skal holde til ca 1 brød.
- La etterheve, gjerne i nye 12 timer (totalt 24 timer). Har du dårlig tid, så la den etterheve i et par timer.
- Skjær snitter i brødet, så unngår du at det sprekker.
- Stek på 250 grader i 2 minutter. Hiv først inn litt vann i bunnen av ovnen slik at dampen gjør skorpen god og fin. Senk så temperaturen til ca 170 grader etter 2 minutter. Stekes i totalt en time og 10 minutter (sånn ca).
Teflon og aluminium er dumt å bruke. Bruk heller brødformer i glass, jern, porselen eller keramikk.
Smør formene med noe som tåler høy varme. Jeg bruker helst kokosolje. Du kan også bruke bakepapir.
Brødformene varierer, men denne oppskriften holder til ca 1 brød
Steketid varierer fra ovn til ovn. Prøv deg fram med 1 time først, så ser du om de er gjennomstekt.
[…] Dag 4: Her vil blandingen sannsynligvis ha blitt en del større. Del blandingen i 2, og kast den ene delen. Tilsett så mel og vann. Når denne blandingen har blitt en del større og fått en del bobler, så er du klar til å bake brød eller andre bakervarer. Klikk på linken ‘Bakervare’ lenger opp for å finne oppskrifter. Brød finner du her […]