• Oppskrifter
  • Tips / info
    • Bake-/koke-/steketips
    • Kraft
  • Om
    • Om innholdet
    • Hvem er vi
  • Sosiale medier
    • Facebook
    • Twitter

Matbok.no

En hverdag med rene og sunne produkter

  • Middag
    • Fisk og sjømat
    • Kjøtt
    • Pizza
    • Supper
    • Tex-Mex
    • Vegetar
  • Småretter
    • Dessert og kaffemat
    • Frokost og lunsj
    • Matpakke og turmat
    • Pålegg
    • Salater
  • Bakervare
    • Boller
    • Brød og rundstykker
    • Kjeks og kaker
    • Diverse bakervare
  • Kjøledisken
  • Tilbehør
  • Tradisjonsmat

Hjemmelaget fiskegrateng

8. februar 2014

En herlig hjemmelaget fiskegrateng som smaker utrolig godt.

Skal jeg ha fisk til middag, så er en hjemmelaget fiskegrateng noe av det beste jeg kan få. De fleste har kanskje smakt fiskegrateng hos mor eller bestemor. Det er en middagsrett som har eksistert lenge, og en rett som selv «fiskehatere» kan spise. Ja, om du lager den riktig, så kan du få selv den mest kresne til å spise en hjemmelaget fiskegrateng.

Dette er kanskje ikke en ekstremt enkel fiskegrateng, og jeg skal innrømme at det er litt arbeid med å få til akkurat denne oppskriften…meeen, det er så absolutt verdt det. I oppskriften under bruker jeg 500 gram lyr fra min lokale fiskehandler. Du kan gjerne bruke torsk eller sei, som egentlig er det mest vanlige. Kokte poteter er også vanlig å bruke. Jeg spiser mest søtpotet, så jeg valgte det i denne oppskriften.

Jeg vet at mange liker makaroni, og bruker det i både fiskegrateng og pølsegrateng. Det er selvsagt ingenting i veien for å bruke makaroni, men jeg har valgt å droppe det her. Da blir den også hakket sunnere.

Osten jeg legger på, blir lagt på de siste 10 minuttene av steketiden. Legger du den på fra starten, så blir den mer «svidd» enn om du venter litt. Dette bestemmer du selvsagt selv. Personlig foretrekker jeg osten når den akkurat har blitt smeltet (ca 10 minutter i ovnen på 180 grader).

Under finner du oppskrift på hjemmelaget fiskegrateng.

5.0 from 1 reviews
Hjemmelaget fiskegrateng
 
Print
Forberedelse
30 Minutter
Koke-/steketid
25 Minutter
Total tid
55 Minutter
 
Av: Vegard
Type oppskrift: Middag
Serveringer: 4
Ingredienser
  • 500 gram fisk
  • 1 løk
  • 1 sjalottløk
  • 2-3 fedd hvitløk
  • ½ liter melk eller matfløte
  • 50 gram smør
  • 50 gram mel (f.eks spelt)
  • 1-2 store søtpoteter (eller annen potet)
  • 4 eggehviter (eller 3 store)
  • 50-100 gram revet ost (legges på toppen underveis)
  • Salt og kajennepepper
Instruksjoner
  1. Skjær potetene i små biter, og kok i ca 15 minutter.
  2. Kok opp melk/fløte, og legg i fisken. La småkoke/putre i 2-3 minutter.
  3. Mens du koker, smør en ildfast form med smør.
  4. Sil av melken i en annen kjele.
  5. Riv opp fisken i små biter.
  6. Fres løken i en tom kjele med smør.
  7. Etter 1 minutt, tilsett mel og så melk. Visp godt.
  8. Smak til med kajenne og salt.
  9. Tilsett potet, fisk og resten av smøret, og sett på lav/middels varme.
  10. Stivpisk 4 eggehviter.
  11. Vend stivpisket eggehviter inn i resten av blandingen.
  12. Hell alt over i en smurt form.
  13. Stekes på 180 grader i ca 25 minutter.
  14. Når det er 10 minutter igjen, legg på ost på toppen.
Notat
Oppskriften er basert på Hellstrøms fiskegrateng.
3.2.2265

Se også:

hjemmelaget pizzaHjemmelaget pizza med oliven og tomat hjemmelaget hamburgerbrødHjemmelaget hamburgerbrød hjemmelaget potetmosHjemmelaget potetmos

Filed Under: Fisk og sjømat, Middag

Comments

  1. "Husmora" says

    12. februar 2014 at 23:51

    Kjempe godt og enkelt. Nam!

  2. Rojne Rubin says

    5. desember 2015 at 15:23

    Varför inte ha i äggulorna i såsen?

    • Vegard says

      5. desember 2015 at 19:19

      Det går sikkert helt fint. Jeg har kun brukt eggehviter som er stivpisket, men aldri prøvd å ha i eggeplommene også.

Populære oppskrifter

  • dressing til salatDressing til salat
  • koke kålKoke kål
  • hvordan koke poteterHvordan koke poteter
  • Hjemmelaget tacokrydderHjemmelaget tacokrydder
  • Hjemmelaget jordbærsyltetøyHjemmelaget jordbærsyltetøy
  • Grovbrød uten frøGrovbrød uten frø
  • hel kylling i ovnSteke hel kylling i ovn
  • hjemmelagde karbonaderHjemmelagde karbonader
  • hjemmelagde kjøttkakerHjemmelaget kjøttkaker med egg
  • saus til biffSaus til biff
  • surkålHjemmelaget surkål (fermentert)
  • mating av surdeigMating av surdeig
  • biff stroganoffBiff stroganoff
  • myseMyse av kefir
  • pannekaker laget på surdeigPannekaker uten melk laget på surdeig
Matbok.no

Fokuset vårt er

  • lite raffinert sukker
  • mat fra grunnen
  • ren mat

Copyright © 2025 ·Lifestyle Pro Theme · Genesis Framework by StudioPress · WordPress · Log in