En herlig hjemmelaget fiskegrateng som smaker utrolig godt.
Skal jeg ha fisk til middag, så er en hjemmelaget fiskegrateng noe av det beste jeg kan få. De fleste har kanskje smakt fiskegrateng hos mor eller bestemor. Det er en middagsrett som har eksistert lenge, og en rett som selv «fiskehatere» kan spise. Ja, om du lager den riktig, så kan du få selv den mest kresne til å spise en hjemmelaget fiskegrateng.
Dette er kanskje ikke en ekstremt enkel fiskegrateng, og jeg skal innrømme at det er litt arbeid med å få til akkurat denne oppskriften…meeen, det er så absolutt verdt det. I oppskriften under bruker jeg 500 gram lyr fra min lokale fiskehandler. Du kan gjerne bruke torsk eller sei, som egentlig er det mest vanlige. Kokte poteter er også vanlig å bruke. Jeg spiser mest søtpotet, så jeg valgte det i denne oppskriften.
Jeg vet at mange liker makaroni, og bruker det i både fiskegrateng og pølsegrateng. Det er selvsagt ingenting i veien for å bruke makaroni, men jeg har valgt å droppe det her. Da blir den også hakket sunnere.
Osten jeg legger på, blir lagt på de siste 10 minuttene av steketiden. Legger du den på fra starten, så blir den mer «svidd» enn om du venter litt. Dette bestemmer du selvsagt selv. Personlig foretrekker jeg osten når den akkurat har blitt smeltet (ca 10 minutter i ovnen på 180 grader).
Under finner du oppskrift på hjemmelaget fiskegrateng.
- 500 gram fisk
- 1 løk
- 1 sjalottløk
- 2-3 fedd hvitløk
- ½ liter melk eller matfløte
- 50 gram smør
- 50 gram mel (f.eks spelt)
- 1-2 store søtpoteter (eller annen potet)
- 4 eggehviter (eller 3 store)
- 50-100 gram revet ost (legges på toppen underveis)
- Salt og kajennepepper
- Skjær potetene i små biter, og kok i ca 15 minutter.
- Kok opp melk/fløte, og legg i fisken. La småkoke/putre i 2-3 minutter.
- Mens du koker, smør en ildfast form med smør.
- Sil av melken i en annen kjele.
- Riv opp fisken i små biter.
- Fres løken i en tom kjele med smør.
- Etter 1 minutt, tilsett mel og så melk. Visp godt.
- Smak til med kajenne og salt.
- Tilsett potet, fisk og resten av smøret, og sett på lav/middels varme.
- Stivpisk 4 eggehviter.
- Vend stivpisket eggehviter inn i resten av blandingen.
- Hell alt over i en smurt form.
- Stekes på 180 grader i ca 25 minutter.
- Når det er 10 minutter igjen, legg på ost på toppen.
Kjempe godt og enkelt. Nam!
Varför inte ha i äggulorna i såsen?
Det går sikkert helt fint. Jeg har kun brukt eggehviter som er stivpisket, men aldri prøvd å ha i eggeplommene også.